Buitenbeen, elders leven en werken

maandag, oktober 09, 2006

Double-Ten

Vandaag is het de nationale feestdag van Taiwan. Op Double-Ten wordt herdacht dat op 10 oktober 1911 de Wuchang-opstand uitbrak, die het einde inluidde van de keizerlijke Qing-dynastie en het begin van de Chinese Republiek (1 januari 1912). Jawel, Chinese republiek of R.O.C (Republic of China), want dat is nog steeds de officiele naam die gebruikt wordt als het over Taiwan gaat. Is zowat te vergelijken met het onderscheid tussen roepnaam en officiele naam. Iedereen gebruikt de eerste, maar op documenten staat de tweede.
En China dan, wel dat is de Volksrepubliek of beter People's Republic of China. Yep, da's slechts een subtiel verschil. Hoewel dat laatste een gevaarlijke uitspraak is. Taiwan is immers nog steeds niet internationaal herkend. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, terwijl Taiwan de onafhankelijkheid uitschreeuwt. De houding van China is niet helemaal onlogisch als je weet dat Taiwan de economisch betere is van de twee en er elk jaar heel wat geld vanop het eiland richting vasteland gaat. En de internationale gemeenschap, wat doet die? Wel, eigenlijk wil niemand tegen de kar van China rijden. Officieel heeft het de "One China" policy. Daarmee is het belangrijkste wel gezegd.

De nationale feestdag wordt officieel gevierd op het plein voor het presidentiele paleis in Taipei. Tot voor kort waren er militaire parades, maar deze zijn inmiddels vervangen door voornamelijk optredens van diverse bevolkingsgroepen. De president houdt er normaal gezien ook een speech. Vandaag zou die weleens grondig verstoord kunnen worden. Het protest tegen president Chen Shui-bian, die van corruptie wordt beschuldigd, maar zelf zijn onschuld staande houdt, wordt steeds luider. De oppositie heeft de voorbije maand een promotour gehouden doorheen het land om iedereen op te roepen om op 10 oktober te protesteren tijdens de officiele feesten. Gehoopt wordt dat zowat twee miljoen mensen in rode outfit richting Taipei komen om het protest kracht bij te zetten. Ongeziene veiligheidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt, want zowel oppositie als president houden het been stijf en geen van beide is bereid iets aan de geplande activiteiten van vandaag te wijzigen. Tot gisterenavond was het nog onzeker of de president wel aanwezig zou zijn, maar die heeft op het laatste nippertje laten weten toch te zullen komen. Hopelijk verloopt alles vredig en kan het land waardig zijn nationale feestdag vieren, want negatieve publiciteit kunnen ze hier missen als kiespijn. Benieuwd wat het wordt ...

Vandaag is tevens de laatste dag van de Taiwanese vakantie die begon met het Moon(cake) festival. Laatste dag werken op hotel in Taipei, morgen terug naar Lukang town, terug naar de testtrack, terug naar m'n appartement.