Buitenbeen, elders leven en werken

maandag, november 27, 2006

Geest(ig)

"Snel schat, snel, ze komen eraan. Haal de lucifers. En zoon, neem wat geld uit de schuif. Ik zet alvast de kachel buiten."
"Voila, het vuurtje brandt, smijt het geld er maar in."
"Oef, het gevaar is geweken. Het huis is weer veilig nu, geen geest die nog binnen wil."
"Schat, breng morgen een paar pakjes geld mee van de winkel, want dat was het laatste."

Het lijkt wel grappig, een beetje ridicuul zelfs, die verbrandingen van monopoliegeld, maar eigenlijk is het bloedserieus. Je ziet ze overal, kacheltjes temidden van het voetpad. Het duurde een tijdje eer ik doorhad dat het hier om de fameuze verbranding van geestengeld gaat. Is best vreemd om zien, iemand die een vuurtje maakt in het midden van de stad, terwijl het buiten bijna dertig graden is. Niet dus, het is meer dan ordinair vuurtje-stook, het gaat erom de geesten gunstig te stemmen. Het geld staat symbool voor de rijkdom die de overledenen in het dodenrijk kunnen gebruiken.
Het ritueel bereikt zijn hoogtepunt gedurende de maand van de geesten, wat in de zevende maand van de Chinese maankalender valt. Gedurende die maand worden de poorten van de onderwereld opengezet en kunnen de geesten vrij rondwaren in de wereld der levenden. Belangrijk is om tijdens die maand niet langs de oever van de rivier te wandelen, slecht te spreken over de doden of te fluiten. Ook huwelijken en het afsluiten van belangrijke contracten zijn die maand uit den boze.

Het verbranden van hopen geld brengt echter serieuze milieuproblemen met zich mee. Eerder dit jaar las ik in een Belgische krant dat de Taiwanese regering een project heeft opgezet om te voorkomen dat inwoners zoveel geld zouden verbranden. Een website staat ter beschikking, waar met behulp van een paar muisklikken hetzelfde effect kan bekomen worden als met een verbranding. Op die site is het zelfs mogelijk om een certificaat af te drukken, zodat je kan bewijzen dat ook jij er alles aan doet om de geesten te plezieren.