Buitenbeen, elders leven en werken

vrijdag, februari 22, 2008

Verse vis

Naast hotel Createur, vlak tegen de shinkansen track (hogesnelheidslijn) ligt mijn absoluut favoriete restaurant van Mikawa-Anjo. Het is een opperbeste plek om na een lange werkdag even te verpozen en een klein feestje bouwen. Een koude pint, een glas heerlijke sake, salades, tempura, gefrituurde oesters, een kom rijst met soep en een bittere ume-pruim, en natuurlijk alle soorten sashimi. Sashimi, dat is rauwe vis, niet zoals sushi met rijst en zeewier, maar naakte rauwe vis. Pure verwennerij voor de smaakpapillen. De kleine schijfjes vis worden geserveerd op een bord gedecoreerd met wat rauwkost. Een van de lekkerste soorten en niet eens zo duur, is die vis, waarbij buiten het traditionele 'gras' ook de overschot van de vis op het bord wordt gelegd. De kop, de graat en de staart, mooi gekromd en opgeprikt op een sate-stokje. Jammer genoeg had de sublieme vis gisteren een bittere nasmaak, toen ik merkte dat dat gespiesde overschotje nog bewoog. Mondje open, mondje dicht en een lichte tinteling in de vinnen. Ik begrijp dat de kwaliteit van sashimi sterk afhangt van de versheid van de vis, meer nog dan bij bereide vis, maar zo vers hoeft het volgens mij ook niet. Beste Gaia van Japan, de rechten van de vis, dat is een 'hot' topic.